Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Amning bidrager til en god bakterieflora og en sund tarm

 

Vi ved at barnets sundhed påvirkes af bakterierne i tarmen. Men hvor kommer de egentlig fra?

8. februar 2019

Amning bidrager til en god bakterieflora og en sund tarm


Vi ved at barnets sundhed påvirkes af bakterierne i tarmen. Men hvor kommer de egentlig fra? Faktisk er det sådan at barnet allerede ved fødslen får en masse bakterier. Ved en naturlig fødsel får barnet bakterierne fra moderen, hvilket bidrager til en god tarmflora. Ved kejsersnit udsættes barnets for en anden type af bakterier som skaber en anden sammensætning i tarmfloraen.
Amning bidrager i høj grad til en sund bakterieflora, da modermælken indeholder Humane Mælke Oligosakkarider (HMOs). HMOs er en slags fibre som fungerer som mad for de gode bakterier i tarmen. Når bakterierne spiser HMOs, dannes der en bestemt type fedtsyrer som har en styrkende effekt på tarmen og immunforsvaret.
Udviklingen af tarmfloraen har en stor indflydelse på barnets immunforsvar. Ved fødslen er immunforsvaret meget umodet, men det udvikles i takt med at barnet udsættes for forskellige bakterier. Børn som er født ved kejsersnit eller som ikke ammes, har en anden tarmflora end de børn der er født naturligt og/eller ammes, og forskning har vist at disse børn har en øget risiko for allergier og astma, da denne tarmflora ikke er optimal for immunforsvarets udvikling.


Hvordan kan man påvirke tarmfloraen?


I løbet af barnets første 3 leveår udvikles tarmfloraen mest og derefter forholder den sig mere eller mindre stabil. Det er altså i denne periode at vi kan påvirke tarmfloraen, ved f.eks. at starte overgangskost omkring 6 måneders alderen. Barnet, der spiser forskellige typer af grøntsager opnår en gavnlig effekt på tarmen, mens et barn, der spiser meget mættet fedt, ikke i samme udstrækning får udviklet de gode bakterier.
Probiotika kan påvirke tarmfloraen i en positiv retning. Probiotika er et andet navn for de levende mælkesyrebakterier som tilsættes visse typer af mad eller gives som tilskud. De kan øge mængden af de ”gode” bakterier i tarmen og mindske de ”dårlige” bakterier, som er dem der forårsager sygdomme/infektioner. Det kan være en fordel for spædbørn med maveproblemer at få klinisk dokumenteret mælkesyrebakterier til spædbørn. Lactobacillius reuteri er en mælkesyrebakterie som børn kan få i visse typer af mad eller som tilskud. Lactobacillius reuteri er en af verdens mest veldokumenteret mælkesyrebakterier, både i forhold til sikkerhed og effekt.

Læs mere

Relateret indhold