Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Når baby græder og trøst

Tygge og sutte – en måde at udforske verden på!

Allerede i livmoderen begynder barnet at sutte på tommelfingeren. Når de kommer ud i den store vide verden, ser det ud til, at det at sutte giver barnet trøst. Når børn skal falde i søvn sutter de ofte på deres nattøj, hænder eller andet, som giver dem tryghed, og dermed bliver det lettere for barnet at falde i søvn. Senere begynder barnet at sutter på sin tommelfinger, sutten eller dynen.

29. juni 2017

Som månederne går, bliver disse små vaner en måde for barnet at udforske verden på. Barnet begynder at putte ting i munden og på den måde opleves teksturer, lugt og smag.

Tommelfingeren og sutten er god til at stimulere suttebehovet

Tommelfingeren finder tidligt vej til munden. Børn sutter på tommelfingeren, når de har brug for det, ofte som erstatning for moderens bryst mellem amningerne. Fordelen ved tommelfingeren er, at barnet altid har den lige ved hånden. Tommelfingeren falder ikke ud af munden klokken tre om morgenen og udløser gråd, så mor eller far må til at synge vuggevise. Når barnet begynder at kravle, og række ud efter alle ting indenfor rækkevidde, har de brug for begge hænder. Så holder de også, helt af sig selv, op med at sutte på tommelfingeren. Meningerne omkring tommelfingeren i forhold til sutten er delte, både blandt forældre og sundhedsplejerskerne. Følg din mavefornemmelse – der er trods alt ingen, som kender dit barn så godt som dig!

Dynen – et værn mod verden

I den periode hvor barnet går fra høj afhængighed af forældrene til øget uafhængighed, kan dynen være et godt værn mod verden. Når barnet er omkring otte måneder gammelt, til tider lidt tidligere, begynder barnet at forstå at mor og far ikke altid er i nærheden. I denne periode kan dynen være vigtig for at føle tryghed.

En sweater, et tørklæde eller andet, som lugter af mor, kan også være god for barnet at have hos sig, når forældrene ikke er i nærheden. Og endnu bedre er, hvis barnet har noget med sin egen lugt. Egen lugt giver tryghed og kan følelsesmæssigt hjælpe barnet f.eks. i situationer hvor forældre er væk – når det er tid til at starte i børnehaven, besøg hos lægen eller sundhedsplejersken eller når barnet er sygt.

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.