Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
fordele ved amning

Når barnet er født - fordele ved amning

 

Amning

Brystmælk er den bedste mad til en baby frem til mindst 6-månedersalderen.

26. juni 2017

Brystmælk er optimeret til dit barns forskellige behov. Derfor er anbefaler vi, ligesom Verdenssundhedsorganisationen WHO, at børn udelukkende ammes i de første 6 levemåneder. Brystmælk indeholder gavnlige bakterier (probiotika) og en præcis afbalanceret mængde af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Brystmælk har den store fordel, at dens sammensætning ændrer sig, efterhånden som dit barn vokser og får ændrede behov.

Brystmælk tilpasser sig automatisk barnets ernæringsbehov

Råmælken, som kroppen producerer i de første dage efter fødslen, har et højere proteinindhold og indeholder antistoffer, der beskytter barnet mod visse typer af infektioner. Herefter ændres mælkens indhold i takt med, at barnet vokser. Under amningen får barnet den vigtige hud-mod-hud-kontakt, der styrker båndet mellem mor og barn og accelererer udviklingen af barnets immunforsvar. Mængden af mælk er også dynamisk: jo mere barnet spiser – jo mere mælk produceres der i brysterne. Smart, ikke? 

Hvis du af den ene eller anden grund ikke kan amme, skal du tale med din læge eller sundhedsplejerske. De kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig og dit barn.

9 gode grunde til at amme – for dig og dit barn

I det første halvår giver brystmælken alle de næringsstoffer, din baby har brug for. Her har vi samlet 9 gode grunde til, at amning er den bedste løsning.

Fordele ved amning for barnet

 • Brystmælk indeholder antistoffer, der giver barnet en øget beskyttelse mod infektioner i den første levetid.
 • Nærheden under amning, hud-mod-hud-kontakt, styrker båndet mellem mor og barn og fremmer immunsystemets udvikling hos barnet.
 • Brystmælk reducerer risikoen for, at barnet udvikler allergi, astma, fedme og type 2 diabetes. Det giver også øget beskyttelse mod mave-, tarm- og øreinfektioner.
 • Brystmælken fremmer barnets immunforsvar med sit indhold af nyttige bakterier (probiotika).
 • Brystmælkens næringsstoffer er optimale for barnets behov og ændrer sig også med barnets skiftende behov. Brystmælk er mild og nem for barnets mave at fordøje.

Fordele ved amning for moderen

 • Amning hjælper til at reducere risikoen for bryst- og ovariecancer, såvel som osteoporose.
 • Stimulerer hormoner hos moderen, der hjælper kroppen til at regenerere efter fødslen.
 • Amning er praktisk. Brystmælken er altid tilgængelig og har den rigtige temperatur.
 • Hjælper livmoderen med at vende tilbage til sin normale form.

Vil du læse mere om brystmælk og amning? Se artiklerne her. 

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) arbejder for at informere gravide og nybagte mødre om alle fordelene ved amning. Brystmælk er den bedste mad for de fleste små børn op til 6-månedersalderen. Mælken beskytter de små mod en række sygdomme, og amningen fremmer den tætte tilknytning mellem mor og barn. 

OBS! Hvis du bruger modermælkserstatning som supplement til amningen, skal du være opmærksom på, at det påvirker kroppens produktion af brystmælk. Hvis du i en periode ammer mindre, vil din krop producere mindre mælk. Og hvis du i en periode helt lader være med at amme, kan din mælkeproduktion stoppe helt, og du kan da ikke amme igen. Hvis kroppen er stoppet med at producere brystmælk, begynder den for det meste ikke på det igen, før en eventuel ny graviditet. 

Som mor ved du, hvor vigtigt det er at spise sundt under graviditeten og i ammeperioden. Hvis amningen føles godt for dig og dit barn, behøver du ikke give andet mad før ved 6-månedersalderen. Hvis amningen af den ene eller den anden grund ikke fungerer, kan du få støtte af din sundhedsplejerske, der har stor erfaring i at rådgive om amning. 

Du kan også læse mere og få hjælp af en ammerådgiver hos Foreningen Forældre og Fødsel.

Nestlé forskning og udvikling

Nestlé bedriver forskning om børn og mad over hele verden. Vi har særlige teams, der udelukkende fokuserer på amning og brystmælkens funktion, indhold og betydning for det lille barn.

Læs mere

Min Nestlé Club

Det er vidunderligt at være forældre til et lille barn, men det er også ensbetydende med udfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du tips og idéer, der er tilpasset efter dit barns alder og unikke rabatter og tilbud.

 • Personlig indhold skræddersyet til dit barns alder
 • Rabatter og tilbud

Bliv Medlem

Relateret indhold