Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
baby udvikling

Protein er nødvendigt for barnets udvikling

Kroppen er afhængig af næringsstoffet protein. Protein fungerer som byggesten for kroppens celler. For at et barn skal have en sund vækst og udvikling, må barnets mad indeholde kvalitetsprotein i den rette mængde.

26. juni 2017

Kvaliteten og mængden af protein er en nøglefaktor for barnets ernæring

Et barns proteinbehov er generelt meget lavere end hos en voksen, og det ændres konstant under dets første 1000 dage. Det er ikke så underligt, når man tænker på, at barnet tredobler sin vægt i de første leveår og vokser ca. 2 cm om måneden i længden. Ifølge aktuelle studier er barnets hurtige vækst kun mulig, hvis kosten indeholder protein af god kvalitet og i en optimeret mængde. Modermælk tilgodeser et lille barns behov på alle måder. Den indeholder den helt rigtige type protein i præcis den rigtige mængde.

Barnets optimale udvikling

Mange forældre er usikre på, hvor mange måltider per dag, deres barn egentlig har brug for. En tommelfingerregel er, at børn, der udelukkende ammes, får tilstrækkeligt med mælk, hvis de dagligt producerer 5-6 våde bleer. Et godt humør og en god appetit plejer også at være tegn på, at barnet har det godt og får dækket sine behov. Du skal naturligvis altid se jeres sundhedsplejerske, når du bliver tilbudt et besøg, så du er sikker på, at dit barn vokser og udvikler sig, som det skal.

5 praktiske tips til dit barns vækst

  1. Kærlighed, tryghed og omsorg er det vigtigste for, at et barn skal vokse og udvikle sig.
  2. Amning er det bedste og mest praktiske for barnet. Hvis amning ikke er muligt, kan man anvende en komplet modermælkserstatning. Har du spørgsmål til din amning og brugen af modermælkserstatning skal du tage kontakt til din sundhedsplejerske.
  3. Ud over kosten spiller barnets fysiske aktivitet en vigtig rolle for dets vækst og udvikling. Et godt eksempel er babysvømning, som mange børn holder af, og som stimulerer barnets motoriske udvikling.
  4. Tilbring masser af tid udenfor. Frisk luft er sundt. Gå regelmæssigt tur med dit barn, og vær omhyggelig med en ordentlig påklædning, hvis det er koldt udenfor.
  5. Sørg for at tage til lægen og se sundhedsplejersken på de anbefalede tidspunkter. Her tjekkes dit barns vækst og udvikling, og du kan samtidig få svar på mange af de spørgsmål du må have omkring dit barn.

Proteiner - en del af barnets ernæring

I de seneste år har forskningen i modermælk taget fart i forbindelse med spædbørns optimale ernæring. Nye resultater viser, hvor komplekst og sofistikeret den ernæringsmæssige sammensætning hænger sammen med barnets konstant skiftende behov. Et af de behov, der ændres mest, er behovet for protein. I begyndelsen, når barnet vokser hurtigt, har modermælken dog et relativt højt proteinindhold, og derefter reduceres mængden i takt med, at barnets vækstrate falder, og andre behov optager mere plads. En anden grund til, at mængden af protein i modermælk aftager med barnets alder, har at gøre med, hvor meget barnet er i stand til at indtage. I livets første måneder, hvor barnet spiser små mængder mælk ad gangen, er koncentrationen af protein højere. Når barnet bliver ældre og spiser større mængder modermælk, aftager proteinindholdet for at tilpasse sig barnets behov.

Proteinet i modermælk har en unik kvalitet

Protein er opbygget af mindre komponenter, der kaldes aminosyrer. Hver aminosyre spiller en særlig rolle for dit barns sundhed og udvikling. Og derfor er hver eneste af dem nødvendig i forskellige mængder. Det er kombinationen af disse aminosyrer i hver deres mængde, der ligger til grund for, hvordan man bestemmer kvaliteten af et protein. For eksempel er der meget stor forskel på proteinkvaliteten i komælk og proteinkvaliteten i modermælk. Ikke bedre eller dårligere kvalitet. De er bare skabt til at løse forskellige opgaver. Kalve skal vokse hurtigere end spædbørn, og derfor er der forskel på bl.a. proteinkvaliteten i komælk og modermælk.

Nestlé har forskning, der udelukkende undersøger protein og børns udvikling

Helt siden Henri Nestlé fik tildelt en guldmedalje ved Verdensudstillingen i 1871 for sin betydning i kampen mod børnedødelighed, har Nestlé forsket i sammenhængen mellem børn, mad og sundhed. Proteiner i den rette mængde har i de senere år vist sig at have større betydning, end man tidligere kendte til.

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.