Arrow backLanguage
0-3 måneder
Artikel

Sov sødt

0
0 Anmeldelser

Søvn er afgørende for at barnet kan slappe af, og spiller også en vigtig rolle i barnets udvikling. Hypofysen udskiller væksthormon under søvnen. Barnets indre ur og søvnmønster indstilles i de første måneder af barnets liv. Efterhånden som barnet bliver ældre har det behov for mindre søvn, men vær opmærksom på, at søvnbehovet fra barn til barn kan variere utrolig meget.

4 min Læs Sep 1, 2022

Fra fødsel til fire måneder

I de første uger efter fødslen vågner barnet for at spise, og sover derefter igen. Indtil barnet er ca. 2 måneder, sover barnet ca. 17 timer i døgnet. Derefter falder søvnbehovet til 15 – 16 timer pr. døgn. Små børn har korte søvnperioder – omkring 50-70 minutter. De kan stadig ikke skelne mellem nat og dag. Efter to måneder begynder søvnmønsteret at blive mere klart, og barnet begynder også at sove i længere perioder. Barnet kan nu sove i op til 6 timer uden at vågne og skulle have mad.

Fra fem til tolv måneder

Når barnet er omkring 5 måneder sover barnet ca. 15 timer i døgnet. Søvnen er ofte fordelt mellem nattesøvn, og to til tre lurer i løbet af dagen: en lur om morgenen, en lur tidligt på eftermiddagen og en lur sidst på eftermiddagen. Der findes dog ingen regler og hvert barn har sin egen rytme.

Fra et til tre år

I denne alder sover barnet omkring 13 til 15 timer i døgnet. Efterhånden har de kun behov for en enkelt lur i løbet af dagen – som oftest tidligt på eftermiddagen.

Aftenrutiner

Barnet skal føle sig trygt og elsket – inden du sender dit barn af sted til drømmeland. Det er svært for små børn at skulle være adskilt fra mor og far om natten. Lidt musik, svagt lys og samme rutiner hver aften hjælper dit barn til at sove. For at en rutine skal blive effektiv, må den være præcis ens hver gang. Undgå derfor at begynde at gå en tur med barnet eller lignende engang imellem, da barnet blot vil vænne sig til dette og forvente denne opmærksomhed hver aften ved sengetid. Børn der har meget svært ved at sove bliver roligere og mere afslappede, hvis de får et bad inden de bliver lagt.

En tommelfinger eller sut kan hjælpe med at trøste og give tryghed for barnet, når barnet er lagt i seng. Efterhånden som barnet bliver ældre, kan barnet evt. berette om sin dag eller høre en godnathistorie inden sengetid. Det gør også sengetid til et særligt øjeblik for dig og dit barn.

Når barnet vågner om natten

Der er mange grunde til at børn vågner i løbet af natten: Når de begynder at få tænder, ændret kost eller af frygt for at blive forladt. Sådanne begivenheder er så vigtige, at de forstyrrer søvnen.

Det er også muligt, at børn begynder at pludre eller græde om natten. For at barnet ikke skal lære, at barnet nemt kan få din opmærksomhed, bør du ikke haste ind til barnet, så snart du hører en lille lyd. Fortsætter barnet med at græde, bør du naturligvis tjekke at alt er som det skal være. Undgå at lave for meget støj eller tænde for meget lys. Trøst dit barn og går derefter igen, så barnet kan fortsætte med at sove.

Når barnet bliver større

Efterhånden som barnet bliver større, kan barnet begynde at opleve sengen som en hindring for legen, og vil ofte forsøge at trække tiden ud inden sengetid. Det at skulle i seng, kan nogle aftner føre til gråd og tårer. For at undgå gråd, tårer og vredesudbrud er aftensrutinerne vigtige, herunder hører også et fast sengetidspunkt.

Hvis barnet vågner, skal du blot lægge barnet igen, forklare hvorfor, men stå fast og undgå at give efter. Prøv at forklare barnet, at du ikke går for at straffe barnet. Søvn kan blive en fornøjelse, en tid hvor barnet er alene og kan lade sin fantasi og drømme flyde frit.

rating review icon
Seneste anmeldelser

Gennemsnitlige kundebedømmelser

0
0
0 kundebedømmelser

Kort om fællesskabsvurderinger

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Tilføj ny anmeldelse

Article finder
article white icon
Artikelsøger

Her kan du finde svar, store som små, om alt relateret til forældreskab. Artikler om kost, mad, børns udvikling og forældreskab.

Search icon

Har du stadig ikke fundet det, du leder efter?

Test vores nye smarte søgemaskine. Vi har altid noget at tilbyde dig.