Arrow backLanguage
4-5 måneder
Artikel

D-vitamin: Specielt til småbørn i Norden

5
5/5 1 Anmeldelser

Man har længe vist, at D-vitamin er vigtigt for knogler og tænder og har stor betydning for skelettets opbygning. Her i Danmark anbefales forældre at begynde med D-dråber allerede efter et par uger for at opbygge babyens knogler. D-dråber bør gives frem til barnet er 4 år, og måske endnu længere, hvis man har en mørk hudfarve eller begrænsede muligheder for at udsætte huden for sollys. Hvis huden er mørk, beskytter pigmentet nemlig mod solens eksponering og hindrer, at der dannes D-vitamin. For børn over 4 år anbefales det at give D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til april. 

2 min Læs Sep 1, 2022

Mad med D-vitamin D-vitamin dannes, når huden bliver eksponeret for sollys. Da Danmark er et solfattigt land, er det primært i sommerhalvåret, at vi kan omdanne de ultraviolette stråler til D-vitamin. Derfor er vores mad også en vigtig kilde til D-vitamin. 
Ud over D-dråberne til de små findes vitaminet i:

  • Fede fisk som laks, sild og makrel. Også æg og kød indeholder D-vitamin, men i mindrer mængder end de fede fisk.
  • Visse typer magre mælkeprodukter, margarine og stegemargarine er beriget med D-vitamin.

Kan man få for meget D-vitamin?

Det er aldrig en god idé at overskride de anbefalede doser over længere tid, selvom for meget D-vitamin ikke giver nogen kendte forgiftningssymptomer.

Det anbefalede indtag for børn op til 4 år er 10 mikrogram hver dag året rundt. I sommerhalvåret samler man et depot af D-vitamin, så de lidt ældre børn må gerne være meget udendørs, men ikke i direkte sollys. Tøj, solhat og anden solbeskyttelse er vigtig.

rating review icon
Seneste anmeldelser

Gennemsnitlige kundebedømmelser

5
5
1 kundebedømmelser

Kort om fællesskabsvurderinger

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Tilføj ny anmeldelse

5
Nivinekweik Aug 17, 2023

Min søn stoppede desværre med at amme efter 3 måneder og døjede med ekstrem gylp. Måtte prøve flere slags modermælkserstatning og det var ikke før vi prøvede NAAN, at han stoppede med at gylpe ligeså meget. I dag er han syv måneder er gået over til NAAN Pro tilskud, som fungerer rigtig godt for hans mave.

Article finder
article white icon
Artikelsøger

Her kan du finde svar, store som små, om alt relateret til forældreskab. Artikler om kost, mad, børns udvikling og forældreskab.

Search icon

Har du stadig ikke fundet det, du leder efter?

Test vores nye smarte søgemaskine. Vi har altid noget at tilbyde dig.