Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
Ernæringslære - hvad gør maden i kroppen?

Ernæringslære - hvad gør maden i kroppen?

Hvad gør maden i kroppen?

28. juni 2017

Når vi føler sult, er det kroppens måde at fortælle, at vi har brug for næring. Ofte ved vi endda også, hvilken slags ernæring, kroppen har brug for, hvis vi lytter til, hvad vi er sultne efter. Denne trang kan dog godt snyde lidt – kroppen har f.eks. aldrig brug for slik. Men netop søde ting har været så uhyre sjældne i det meste af den menneskelige evolution, at vi gennem generationer har lært at værdsætte denne smag lidt ekstra. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på med små børn, for de ved jo intet om ernæring. Nestlé har forsket i og udviklet babymad i 150 år, så ernæring er naturligvis noget, vi virkelig brænder for. Det er et omfattende og fascinerende fagområde – vi har her forsøgt at lave en overskuelig sammenfatning. 

Ekstremt kort fortalt: Kroppen har brug for energi, byggesten og vedligeholdelse. Modsat dig selv, så vokser dit barn jo stadig og har derfor brug for en anden sammensætning af næringsstoffer, end du selv har.

Hvordan får kroppen kraft og energi?

Energi i mad og drikke er forudsætningen for liv, kraft og sundhed. Energien måles i kilokalorier, eller kilojoule, der i daglig tale bare kaldes kalorier. Der er energi i alle fødevarer. Mest energi er der i fødevarer med et højt fedtindhold og mindst i fødevarer med et højt indhold af vand.

Kroppen får først og fremmest sin energi fra kulhydrater og fedt, men også protein kan omdannes til energi, hvis man spiser mere protein, end kroppen har brug for.

Børn og unge har brug for ekstra energi, så kroppen kan vokse og udvikle sig. Et spædbarn har brug for ca. 4 gange mere energi pr. kg kropsvægt end en voksen. I barnets første måneder går ca. en tredjedel af energiindtaget til vækst, og efter 3-årsalderen er andelen faldet til bare et par procent af energibehovet.

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.