Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
vitaminer baby

Vitaminer til barnet – de 13 livsnødvendige

Der findes 13 forskellige vitaminer, som er nødvendige for os at få gennem maden. De har alle hver deres særlige funktion i kroppen og kan ikke erstatte hinanden. Vitaminer findes i mad fra både dyre- og planteriget. Her i Norden, hvor vi har god adgang til mad, er vitaminmangel heldigvis ikke særligt almindeligt og skyldes ofte ensidig kost.

29. juni 2017

Der findes både fedtopløselige og vandopløselige vitaminer.

Fedtopløselige vitaminer

A, D, E og K-vitamin er fedtopløselige. De fedtopløselige vitaminer har det tilfælles, at de kan lagres i kroppen i længere tid, og at de kan overdoseres. Hvis vitaminerne kun tilføres via maden, er risikoen for overdosering dog stort set ikke eksisterende.

A-vitamin

De vigtigste former for A-vitamin i kosten er retinol, der findes i animalske fødevarer og karotener, der findes i vegetabilske fødevarer. Mest kendt er nok beta-karoten i gulerødder, der omdannes til retinol i kroppen.

A-vitamin er især vigtigt for immunforsvaret, synet, væksten, huden og slimhinderne. Du finder retinol i bl.a. lever, mælk og æg – og i mejeriprodukter, margarine og olie, som er berigede med A-vitamin. Karoten findes f.eks. i gulerødder, broccoli, abrikoser, grønkål og spinat.

D-vitamin

Alle børn har brug for et tilskud af D-vitamin fra de er ca. to uger gamle og frem til 4-årsalderen. D-vitamin tilskud til børn (D-dråber) kan købes på apoteket. Læs mere om D-vitamin her.

E-vitamin

Gruppen af E-vitaminer har det til fælles, at de hindrer flerumættede fedtsyrer i at harskne i kroppen og er såkaldte antioxidanter. Jo mere flerumættet fedt, man spiser, jo større er behovet altså for E-vitamin. Det har naturen ordnet så smart, at E-vitamin og flerumættet fedt ofte findes i den samme fødevare. E-vitamin findes i olie, nødder, mandler, fede fisk, æggeblomme og grønkål.

K-vitamin

Vitaminet findes i bladgrøntsager som broccoli, rosenkål, grønkål og desuden i lever.

Vandopløselige vitaminer

B- og C-vitaminer hører til de vandopløselige vitaminer. I modsætning til de fedtopløselige vitaminer lagres B- og C-vitamin ikke i kroppen, og derfor har vi brug for at få dem gennem maden hver dag. Og spiser vi for mange, udskilles overskuddet via urinen. Når man spiser varieret mad fra de forskellige fødevaregrupper (tænk tallerken-modellen/y-tallerkenen), plejer det ikke at være svært at få tilstrækkeligt af disse vitaminer. De vandopløselige vitaminer er følsomme over for varme og kan blive delvist ødelagt under madlavningen. Derfor kan det være en god idé ikke at koge bestemte grøntsager for længe og bruge kogevandet, hvis du f.eks. skal blende grøntsagerne til mos eller puré.

B-vitamin

Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), folat, kobalamin (B12), biotin og pantotensyre er alle vitaminer, der hører til gruppen af B-vitaminer. Hvert vitamin har sin specifikke opgave, men fælles for de fleste af disse B-vitaminer er, at de bidrager til stofskiftet og blodproduktionen.

Vitamin B12

Vitamin B12 er undtagelsen inden for vandopløselige vitaminer, fordi vitaminet kan lagres i leveren. B12 er nødvendigt for nervesystemet og for produktionen af røde blodlegemer. Børn har ikke nået at opbygge et lager, og det er en af grundene til, at man ikke anbefaler ren vegetarisk kost til små børn. Veganere har altid brug for et tilskud af B12, for vitaminet findes i princippet kun i animalske produkter som æg, fisk, kød, indmad, mælk og ost.

Folat

Folat eller folsyre er forskellige former for den samme type B-vitamin. Folat findes i maden, mens folsyre bruges i tilskud. Folat/folsyre er ekstra vigtig, når man planlægger at blive gravid, eller lige er blevet det. Folat/folsyre er nødvendig for stofskiftet i cellerne og for at kunne danne nye røde blodlegemer. Folat findes i mange forskellige levnedsmidler som frugt, mælk og korn, men ekstra meget i grønne grøntsager og bælgfrugter.

C-vitamin

Dette er nok vores mest kendte vitamin, og et andet navn for C-vitamin er askorbinsyre. C-vitamin er et følsomt vitamin, der kan blive ødelagt af syre, høj varme og langvarig kogning, hvor vitaminet kan opløses i kogevandet. C-vitamin medvirker i en lang række af reaktioner i kroppen. Det beskytter bl.a. mod oxidering og er nødvendigt for bindevævets stofskifte. Og når der er C-vitamin i et måltid, er det lettere for kroppen at optage jern fra maden.
C-vitamin findes i frugt, bær, grøntsager og kartofler. Citrusfrugter, kiwi, solbær og multebær er særligt rige på vitaminet

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.