Arrow backLanguage
FAQ image

FAQ

Hvordan skifter jeg fra et produkt til et andet? (ny opskrift)
Produkt

For at sikre en nemmere overgang til den nye tilskudsblanding, kan du prøve at blande den gamle tilskudsblanding med den nye tilskudsblanding. 

Vi anbefaler en gradvis overgang fra den gamle til den nye tilskudsblanding på følgende måde:

Dag 1: ¼ ny tilskudsblanding + ¾ gammel tilskudsblanding

Dag 2: ½ ny tilskudsblanding+ ½  gammel tilskudsblanding

Dag 3: ¾  ny tilskudsblanding+ ¼  gammel tilskudsblanding

Dag 4: Herefter kun den nye tilskudsblanding

Kontakt endelig din sundhedsplejerske, hvis du har behov for yderlig råd om produktet, og hvordan du gradvis kan overgå til den nye tilskudsblanding.

Er der sundhedsmæssige forskelle mellem børn født ved kejsersnit og børn født vaginalt?

"Mange undersøgelser viser, at børn, der er født ved kejsersnit, har brug for mere tid til at kolonisere tarmen med visse bakteriestammer, der anses for at være gode for helbredet; de positive bakterier, vi alle har i tarmen, og som bidrager til en sund tarmflora .

Som en konsekvens heraf kan dette påvirke udviklingen af ​​immunsystemet, da man har set, at børn født med kejsersnit har større risiko for at udvikle eksem og visse fødevareallergier.

I livmoderen er fosterets tarme sterile, men så snart barnet er født, begynder tarmene at blive koloniseret med bakterier.

Bakterierne fra fødslen og fra moderens hud under amning har en vigtig funktion i opbygningen af ​​tarmfloraen, men også andre miljøfaktorer har betydning. Ved kejsersnit kommer barnet i kontakt med færre bakterier.

Amning er den bedste beskyttelse for det lille barn, da modermælk indeholder stoffer, der er med til at skabe en sund tarmflora."

Hvorfor er det så vigtigt, at små børn får mange små måltider?

Set i forhold til vægten, har små børn et højere energibehov end voksne, og deres maver kan kun rumme små mængder ad gangen. Totalt set har små børn ganske vist brug for mindre energi end voksne, men behovet for næringsstoffer er højt. For at børn får næring nok til at vokse, udvikle sig og har energi til at lege, har de regelmæssigt brug for at få tanket op med god, næringsrig mad.

Hvor mange mellemmåltider har mit barn brug for?

Det afhænger dels af, hvor meget barnet spiser til hovedmåltidet, og dels af hvor lang tid der går mellem måltiderne. Her må du lytte til dit barns appetit og lade den være bestemmende for hvor meget, dit barn spiser.

Det er vigtigt at tilbyde dit barn god og balanceret mad regelmæssigt og på faste tidspunkter.

Hvornår går man over til 3 hovedmåltider suppleret med mellemmåltider?

Fra barnet er ca. 9 måneder, kan det stort set spise samme antal måltider, som bliver anbefalet til resten af jeres familie, dvs. varieret kost fordelt på 3 hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad) og 2-3 mellemmåltider. For barnet er mellemmåltiderne ekstra vigtige, fordi behovet for næring og energi er høj, og mavesækken lille. Brystmælk eller tilskudsblanding er stadig en del af barnets kost og udgør størstedelen af barnets mælkeindtag.

Hvad er et godt mellemmåltid til mit barn?

Det behøver ikke være kompliceret: Et godt mellemmåltid kan være grød med frugtmos (når barnet er ca. 7-8 måneder) eller frugtstykker (8-9 måneder), en halv bolle med ost og lidt frugt til, en lille skål A 38 med revet rugbrødsdrys og frugt eller blødt, kernefrit rugbrød med pålæg skåret i firkanter (fra 8-9 måneder). Når du vælger brød, så tænk på, at dit barn bliver mest mæt af brød, der føles tungt i hånden, og undgå brød med hele kerner. Fra ca. 1-årsalderen kan du også give en tallerken med blødt frugt og grønt skåret ud i mundrette stykker.

Mellemmåltidet er en god mulighed for at variere dit barns kost, fordi du f.eks. kan tilbyde godt med frugt og grønt en dag, hvor hovedmåltiderne ikke er så grønne, og hvis aftensmaden er vegetarisk, er det måske den dag, du giver leverpostejsmad til mellemmåltid.

Hvad er bedre, babymad i glas eller hjemmelavet?

Alt er godt, hvis det er lavet ud fra barnets behov. Er du usikker, er der mange tips, de mange tips kan du få i Sundhedsdirektoratets brochure om mad og spædbørn, eller på www.helsedirektoratet.no, når du søge efter spædbørnsmad.

Babymad fremstillet af babymadsproducenter følger strenge krav til, hvilke råvarer der kan bruges og i hvilken mængde forskellige næringsstoffer skal være til stede. Det betyder, at vi kun køber råvarer fra godkendte leverandører. Kravene er høje, da vi ønsker, at maden skal være så god som muligt, og at næringsindholdet er tilpasset, hvad dit barn har behov for.

Tilbereder du maden selv, bør du tænke på at tilsætte lidt ekstra fedt. Dette er allerede tilføjet til babymadkrukken.

Er småspiseri ikke dårligt for tænderne?

Mellemmåltider er ikke det samme som småspiseri! Småspiseri mellem måltiderne kan være dårligt for tænderne og påvirke appetitten negativt. Faste måltider (inkl.mellemmåltider) jævnt fordelt over hele dagen gør det oftest nemmere at undgå småspiseriet. Også af hensyn til tænderne kan det være en god ide at tilbyde dit barn vand at drikke i løbet af dagen.

Hvad må børn ikke have at spise?

Undgå bladgrøntsager som spinat, rucola og mangold, der indeholder nitrat, som kan omdannes til skadeligt nitrit og kan påvirke ilttransporten hos små børn.

Honning bør ikke gives til børn under et år på grund af risikoen for, at sporer af bakterien clostridium botulinum kan være til stede.

Hele nødder og mandler kan nemt sætte sig fast i halsen. Derimod kan finthakkede og malede nødder og mandler bruges i maden.

Kan jeg gemme maden i glasset, hvis barnet ikke spiser det hele?

Ja. Hæld noget mad fra glasset på en tallerken og varm op. Hvis der er mad tilbage i glasset, kan du lægge låget på og opbevare det i køleskabet efter anvisningen på glasset.

Hvor meget slik er det ok at spise?

Du hører nok hele tiden, at børn får alt for meget sukker fra f.eks. slik, sodavand, saftevand, kager og is. Tilsat sukker er også det, man kalder tomme kalorier, fordi det netop kun består af sukker (modsat naturligt sukker i frugt, hvor man samtidig får frugtens vitaminer med). Sukker optager pladsen for rigtig mad, så man risikerer, at behovet for vitaminer og mineraler ikke bliver dækket.

Spædbørn og småbørn bør slet ikke få slik, sodavand eller saftevand. Det er helt unødvendigt og optager pladsen for vitaminer og næring.

For de lidt større børn og voksne er anbefalingen, at tilsat sukker i maden ikke bør være mere end 10 % af energiindtaget. Det svarer ca. til 30 gram dagligt for et børnehavebarn – inkl. alt fra tilsat sukker i saft, sodavand, slik, brød, kage og marmelade.

Search icon

Har du stadig ikke fundet det, du leder efter?

Test vores nye smarte søgemaskine. Vi har altid noget at tilbyde dig.