Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
Et par som er gravide i uge 11 ser på scanningsbilleder

Gravid uge 11 - Din babys og krops udvikling, ernæring og tips

Hvis du kunne tage et kik ind i din livmoder, ville du kunne se små tynde hår vokse frem på din babys øjenbryn og overlæbe. Bliv klogere på hvordan det er at være gravid i uge 11 og din babys udvikling. 

30. november 2017

BABYENS UDVIKLING

Fra isse til haleben er din baby nu imponerende 4 cm lang, omtrent på størrelse med en pæn stor tomat. Og det er endnu en travl uge inde i dig – din babys første fine hår begynder at kunne ses i denne uge. Nervecellerne fortsætter med at formere sig, selvom der i øjeblikket endnu ikke er nogen forbindelse mellem dem i hjernen. I rygmarven begynder de neurale kredsløb dog at falde på plads i og rundt om musklerne. Det betyder, at din baby snart vil lave refleksbevægelser inde i dig. Når du er gravid i uge 1 sker der altså ikke så lidt.

DIN KROP

Når du er gravid i uge 11, begynder linningen på dine bukser at stramme, og din normale BH-størrelse begynder at blive lidt for lille. I gennemsnit vejer en vordende mor omkring 1-2 kg mere i slutningen af første trimester. Det meste af vægtforøgelsen skyldes din udvidede livmoder, moderkagen og fostervandet. Med omkring 10 gram er babyen stadig en rigtig letvægter.

ERNÆRING

For at undgå at tære på din egen knoglemasse er det vigtigt, at du spiser fødevarer, der sikrer, at du og din baby får tilstrækkeligt med kalcium. Der findes kalcium i mælk og mejeriprodukter. Det findes også i de fleste grønbladede grøntsager og i sesamfrø. Hvis du ikke spiser mejeriprodukter, bør du tage et dagligt kalciumtilskud på 500 mg gennem hele graviditeten.

TIPS

Har du bemærket nogen stærke fødevare-aversioner på det seneste? Det er helt normalt! Det er ret almindeligt under en graviditet, især i første trimester, at man udvikler en dyb aversion mod visse typer af fødevarer og især fødevarer, der lugter stærkt. For at omgå sådanne fødevare-aversioner kan du prøve en ‘lignende’ fødevare, dvs. én i samme fødevaregruppe. Så hvis du ikke længere kan udstå synet af fisk, så spis kylling eller andet hvidt kød i stedet. Disse aversioner vil normalt gå over og kan endog ændre sig til noget andet. Vigtigt er det at spise et varieret udvalg af fødevarer, når du er gravid i uge 11 og for den sag resten af graviditeten.

TIP TIL FAR

Din partner er gravid i uge 11, det vil sige hun snart er igennem det første trimester af sin graviditet. Selvom det er moderen til barnet, der skal bære rundt på barnet i ni måneder, skal du som far også indtræde i en forældrerolle. I denne uge bør du derfor tage dig sammen og købe en bog om det nye liv, du går i møde som far.  

Læs mere om kost på altomkost.dk

Læs mere

Vælg en specifik uge

Relateret indhold
Article Reviews
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.