Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Gravid uge 15 - Din babys og krops udvikling, ernæring og tips

Selvom din baby ligger dybt inde i dig, så er det, når du er gravid i uge 15, at alting gøres klart til dens lugtesans.

30. november 2017

BABYENS UDVIKLING

Alt er klar til din babys lugtesans, når du er gravid i uge 15. Babyens brystkasse begynder at hæve og sænke sig. Bevægelserne er i øjeblikket uregelmæssige, men det betyder, at babyen indånder fostervand. Det er via denne mekanisme, at dens lugtesystem begynder at “lugte” dine omgivelser, stimuleret af de aromatiske molekyler i fostervandet. Din baby vil dog ikke rigtigt kunne opfatte lugte før i 7. måned, når dens nervesystem er tilstrækkeligt udviklet.

DIN KROP

Når du er gravid i uge 15, er der kun cirka 24 uger til, at din baby kommer til verden. Du føler dig måske fantastisk godt tilpas, begejstret over at være gravid og fuld af energi. Omvendt, kan du måske føle dig lidt overvældet, som om din krop ikke er din egen. Ved du hvad? Begge scenarier er helt normale. Lad os gentage – helt normale. Hvis det sidste scenarie gør sig gældende for dig, og du også føler dig lidt trist, så tal med din læge eller jordemoder om det. Du er ikke den første, og de har måske nogle løsninger, som kan hjælpe dig med at føle dig mere som dig selv. 

ERNÆRING

Føler du dig lidt ‘forstoppet’? Der er nogle ting, du kan spise for at lindre dine fordøjelsesproblemer. Forstoppelse er et almindeligt problem under graviditet. For at afhjælpe det rådes du til at drikke tilstrækkeligt med vand og spise fødevarer, der er rige på fibre, såsom friske bær, frugter og grøntsager, fuldkornsbrød og fiberrige morgenmadsprodukter (også selve kornene!). Hvis problemet varer ved, kan du prøve at tilføje en lille skål med klid til din morgenmad hver dag. Hvis du stadig ikke kan komme af med afføringen, som du plejer, så tal med din læge eller jordemoder. De kan ordinere medicin, der kan hjælpe dig.

TIPS

Sex under graviditeten. Har du spekuleret over det? Fra et medicinsk synspunkt behøver du ikke være bekymret. Samleje vil ikke skade eller traumatisere dit ufødte barn. Din baby er gemt sikkert og godt af vejen! Det er mere et spørgsmål om, hvad du selv har lyst til. Nogle kvinder er så optaget af deres graviditet, at de ikke rigtig har lyst. Hormonelle ændringer kan desuden have en indvirkning på de kvindelige kønsorganer. Og nogle vordende fædre kan have svært ved at vænne sig til den nye situation. Mange par oplever dog graviditeten som en seksuelt meget intens tid. Der er ikke behov for prævention – ikke den store risiko for, at du bliver gravid! – og mange mænd synes, at deres partner er endnu mere tiltrækkende på dette tidspunkt. Dine kurver bliver blødere, og dine bryster større end normalt. Alt sammen klart erotiske signaler. Og rigtig gode grunde til at føle sig særligt tiltrækkende, når du er gravid i uge 15. 

Læs mere om kost på altomkost.dk

Læs mere

Vælg en specifik uge

Relateret indhold
Article Reviews
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.