Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Hvilke næringsstoffer har det voksende barn brug for?

 

Nødvendige næringsstoffer til vækst og udvikling 

2. februar 2018

Dit barns næringsbehov ændrer sig hele tiden. Omkring et-års alderen udvikler dit barn sig rigtigt meget, både hvad angår fysisk vækst og mentale evner. Små børn har brug for op til fem gange mere af næringsstofferne i forhold til deres kropsvægt end voksne. Derfor er det vigtigt, at dit barns kost indeholder de nødvendige stoffer til en sund vækst og udvikling.

Lad os tage et kig på nogle af de næringsstoffer, som dit barn har brug for.

  • Jern er nødvendigt for at transportere og lagre ilt i de røde blodlegemer og er også vigtigt for barnets normale kognitive udvikling. Dit barn har masser af jern oplagret ved fødslen, som derefter forbruges løbende i de første 6 måneder.
  • Zink er vigtigt for cellernes deling og vækst og for dit immunsystem.
  • Jod er nødvendigt både for udviklingen af hjernen og centralnervesystemet og for den fysiske vækst.
  • A-vitamin er meget vigtigt for synet og immunforsvaret.
  • B-vitaminer, tiamin og riboflavin, er vigtige for barnets optagelse af energi.
  • D-vitamin er nødvendigt for at absorbere kalcium, som igen er nødvendigt for væksten af stærke tænder og knogler.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn fra 2 uger til 2 år får et dagligt D-vitamintilskud på 10 μg, uanset om de ammes eller får modermælkserstatning.  Nogle børn er i større risiko for at få D-vitaminmangel end andre og bør derfor fortsætte med at få et dagligt tilskud på 10 μg igennem hele barndommen. Børn i risiko er:

  • Børn med mørk hud
  • Børn, som går tildækket, så kroppen ikke får sollys om sommeren.
  • Børn, der sjældent kommer udendørs eller undgår sollys.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Protein er det vigtigste næringsstof for hjernens og musklernes udvikling (link to article 6 Protein for baby brain development). Ifølge anbefalingerne bør børn ikke drikke komælk før 1-års alderen på grund af det høje proteinindhold. Når barnet er omkring 1 år og spiser det samme som familien, vil proteinniveauet stige kraftigt, når de anbefalede 3,5-5 deciliter mælk, inkl. andre mejeriprodukter som f.eks. ymer og yoghurt, suppleres med kød, fisk og kornprodukter. Protein er et vigtigt næringsstof, men for store mængder kan resultere i overvægt. Det allerbedste er, hvis barnet spiser varieret og følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Mælkebaseret tilskudsblanding

Mælkebaseret tilskudsblanding kan gives fra 6 måneder og anbefales som en del af en varieret kost , som giver dit barn protein af høj kvalitet og andre næringsstoffer i mængder, der er nøjagtigt tilpasset dit barns behov. Den kan drikkes både varm og kold og har et reduceret proteinindhold (1,3 g/100 ml, hvilket er 63 % mindre end i komælk), som er velegnet til småbørn, så du kan være helt sikker på, at dit barn får den rette mængde af dette vigtige næringsstof.

Den har et højt indhold af kalcium (76 mg/100 ml) og gode niveauer af A-vitamin, zink, jern, jod og D-vitamin. Den er også en god kilde til alle B-vitaminer og indeholder umættet fedtstof af høj kvalitet. Med to glas om dagen dækker du cirka 50 % af dit barns daglige behov for jern, D-vitamin og kalcium. Og det bedstd af det hele er, at proteinmængden er tilpasset barnets behov. 

Læs mere

Relateret indhold
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.