Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Nestlé – for alle børns ret til en god start på livet siden 1886

1814-1833: Det begyndte med en personlig drøm

28. juni 2017

Vores grundlægger, Henri Nestlé, blev født d. 10. august 1814 i Frankfurt i Tyskland. Henri var nummer 11 ud af en børneflok på 14 (7 drenge og 7 piger). Fem af Henris søskende døde, før de nåede voksenalderen, hvilket desværre var almindeligt på den tid. 

I børnenes første leveår var dødeligheden den gang 15-20 pct. – et nærmest ubegribeligt højt tal. En af grundene var – sammen med sygdomme og manglende behandlingsmuligheder – at der ikke fandtes en sikker erstatning for modermælk, når den af den ene eller den anden grund ikke rakte. Det er baggrunden for den opfindelse, som Henri Nestlé udviklede, da han som voksen blev apoteker.

1830-1860: Fra apotekerassistent til produktudvikler – og far

Efter at have afsluttet sin læretid hos en apoteker i Frankfurt i 1833 fortsatte Henri Nestlé med at studere bl.a. kemi, biologi, latin. Han bestod sin farmaceutassistent-eksamen i Lausanne i Schweiz i 1839. Det år besluttede han også at slå sig fast ned i Schweiz, og han flyttede til Vevey. I mere end 20 år brugte Henri Nestlé sin opfindsomhed og faglige dygtighed til at udvikle innovative produkter som bl.a. mineralvand og kommunal gas til belysning og meget mere. Hans personlige erfaringer fra sin opvækst betød, at han især var opmærksom på spædbørns ofte dårlige vilkår. Henri og hans kone, Clémentine, kunne ikke få børn, og derfor adopterede ægteparret Nestlé en forældreløs pige, der hed Emma.

1860-1890: Henri Nestlé skaber den første modermælkserstatning/babymælk

I 1860’erne var fremstilling af levnedsmidler stadig en meget lille aktivitet. Men da livsbetingelserne begyndte at ændre sig – byerne blev større, jernbanerne så dagens lys, og købekraften voksede – startede levnedsmiddelproduktionen sin udvikling. 

Brystmælk var accepteret som en fremragende næringskilde, men der var også en udbredt tro på, at alle slags sygdomme, både fysiske og psykiske, blev overført via modermælken. Derfor begyndte mange mødre at bruge forskellige alternativer. På den tid havde mange kvinder også arbejde på fabrikker og kunne simpelthen ikke få tid til at amme deres børn. Utallige nyfødte spædbørn blev efterladt på børnehjem, da det var skamfuldt at føde børn uden for ægteskabet. Gennem årene blev der gjort mange forskellige forsøg på at fremstille levnedsmidler, især til spædbørn. 

Efter flere forsøg skabte Henri Nestlé det første mælkebaserede levnedsmiddel til spædbørn – i begyndelsen uden den store salgssucces – lige indtil en dag i 1886, da produktet reddede en baby (den lille Wanner), som var tæt ved at dø. Derefter blev produktets sammensætning testet og godkendt af utallige læger og jordemødre, og produktet blev kendt som et, der var nærende, let at fordøje og havde en god smag – og Henri Nestlés tålmodighed gav endelig bonus. I 1868 tog Henri Nestlé familienavnets våbenskjold i brug i sit firma: En egetræsgren med tre flyvefærdige unger, der mades af deres mor. 

I 1875, da han var 61 år gammel, solgte Henri sit personlige firma for at skabe Société Farine Lactée Henri Nestlé, hvis mål var – og stadig er – at hjælpe forældre med at give deres børn den rigtige ernæring. Nestlés mælkepulver vandt over 40 priser, hvor den vigtigste muligvis var den, som blev vundet ved Verdensudstillingen i Paris i 1889 for sin betydning for kampen mod børnedødeligheden.

1890-1918: Nestlé åbner fabrikker i andre lande

Det nyligt oprettede Nestlé-selskab begyndte straks at forbedre kvaliteten af deres mælkepulver. Fra slutningen af det 19. århundrede tilstræbte Nestlé via gode råd til landboere samt overvågning af renheden i stalde og mejerier at opnå et kvalitetsniveau, der kunne garantere succes, dengang som i dag. De samme metoder blev senere brugt i de lande, hvor selskabet lidt efter lidt begyndte at åbne fabrikker. Den første virksomhed, der blev grundlagt uden for Schweiz, var i Norge. Derefter kom USA i 1900, England i 1901, og derefter fulgte Tyskland, Spanien og mange flere. Efterhånden som Nestlés mælkepulver blev udbredt over hele verden, optrappede selskabet sine kommunikationskampagner for at oplyse om og sælge sine opfindelser til store dele af befolkningen. Nestlé hjalp også med at forbedre dagligdagen for forældrene ved at give praktiske råd.

1918-1962: Nestlé styrker forskningen efter de svære krigsår

Efter 1. verdenskrig fulgte nogle svære år, hvor fabrikker ofte blev tvunget til at lukke og uddele deres lagre til befolkningen i de store byer. 

Efter chokket fra 2. verdenskrig spillede Nestlé en aktiv rolle i fremskyndelsen af genrejsningen efter krigen. Nye laboratorier blev åbnet i La Tour-de-Peilz, tæt på Vevey i Schweiz. Dette gav virksomheden mulighed for at udvide og optrappe forskning og udvikling samt at beskytte fremtidige opfindelser.

Fra 1960’erne: Nestlé udvikler sin spædbørnsernæring

Målsætningen var en løsning til ethvert trin i udviklingen af et spædbarns kost. Fra 60’erne tog kvinderne en ny livsstil i brug, som var fuldstændig forskellig fra tidligere generationers. De produkter, der blev udviklet af Nestlé, passede godt til mødrenes nye behov. Takket være de mange forskningsstudier, der blev foretaget af Nestlé, opfyldte disse nye produkter både de fysiologiske og ernæringsmæssige behov hos spædbørn. Efter modermælkserstatningen blev sortimentet efterhånden udvidet til en omfattende række børnemadsprodukter. Nestlés ernæringseksperter anstrengte sig for at tilbyde spædbørn den rigtige ernæring. Børnene blev set som individer med ret til tidligt at begynde at smage på forskellig mad, som ville hjælpe dem til en god start på livet. 

I dag sælger Nestlé modermælkserstatning og børnemad i hele verden. Derfor har vi en omfattende kontakt med diætister og andre personer med stor faglig ekspertise inden for børn og ernæring. Hertil kommer naturligvis også kompetente mødre og fædre fra hele verden. Nestlé er et stor foretagende, men vores daglige arbejde er helt i vores grundlæggers ånd og med drømmen intakt: ALLE børn har ret til en god start på livet.

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.