Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Små børn har brug for meget næring

Næringsstofferne er afgørende for dit barns udvikling og vækst

2. februar 2018

En velafbalanceret kost, som indeholder alle de vigtigste næringsstoffer, er det bedste grundlag for dit barns sundhed. Næringsstofferne findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer – derfor er det vigtigt at give barnet en varieret og afbalanceret kost, som indeholder fedt, proteiner og kulhydrater.

Vitaminer og mineraler er nødvendige for, at barnets krop kan vokse, udvikles og fungere normalt.

 • Kalcium er nødvendigt for at danne stærke knogler og tænder.
 • D-vitamin er nødvendigt for, at kalcium kan gøre sit arbejde med skelettet.
 • Jern er vigtigt for barnets normale kognitive udvikling.
 • C-vitamin bidrager til at øge optagelsen af jern.
 • A-vitamin er nødvendigt for immunforsvaret og er vigtigt for synet.
 • Jod er nødvendigt både for udviklingen af hjernen og centralnervesystemet og for den fysiske vækst.
 • Zink er vigtigt for cellernes deling og vækst og for dit barns immunsystem.
 • B-vitaminerne tiamin og riboflavin hjælper stofskiftet med frigive energi til barnet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn fra 2 uger til 4 år får et dagligt D-vitamintilskud på 10 μg. Kun spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud (læs mere om anbefalingerne her: Anbefalinger vedrørende vitaminer og jerntilskud til spædbørn - Sundhedsstyrelsen). Nogle børn er i større risiko for at få D-vitaminmangel end andre og bør derfor fortsætte med at få et dagligt tilskud på 10 μg igennem hele barndommen. Børn i risiko er:

 • Børn med mørk hud
 • Børn, som går tildækket, så kroppen ikke får sollys om sommeren.
 • Børn, der sjældent kommer udendørs eller undgår sollys.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Som energikilder anvender kroppen kulhydrater og fedt. Cirka 45-60 % af kosten plejer at bestå af kulhydrater – her er kornprodukter en lettilgængelig og god kilde. Det er værd at vide, at fedt giver dobbelt så meget energi som kulhydrater, hvilket aktive småbørn har brug for. Forsøg at vælge umættede fedtstoffer fra planteriget, f.eks. rapsolie og olivenolie, i stedet for mættede fedtstoffer, som primært kommer fra animalske produkter. Fuldkornsprodukter, frugter, bær og grøntsager indeholder en masse kostfibre og bør indgå i barnets kost hver dag. Men husk på, at mængden af kostfibre bør øges gradvist, når barnet begynder at få fast føde.

Det tredje og vigtigste næringsstof er protein, som spiller en afgørende rolle for hjernens og musklernes udvikling. I de første 6 måneder er amning den bedste måde at regulere proteinindholdet – eftersom modermælk indeholder den perfekte mængde protein til netop dit barn. Koncentrationen er højest, når barnet er nyfødt, og falder derefter gradvist, efterhånden som barnet bliver ældre, og væksten bliver langsommere.

Når barnet begynder at spise almindelig mad, kan proteinindtaget pludselig stige brat. For at undgå at overskride den anbefalede daglige mængde for småbørn er det vigtigt at begrænse den mængde protein, dit barn spiser op til to års alderen. Som en del af en varieret kost fra 6 måneder er det derfor godt at vælge en mælkebaseret tilskudsblanding med lavest muligt proteinindhold, tilpasset efter dit barns alder.

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.