Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Uge 10 - Din babys og krops udvikling, ernæring og tips

 

Du er allerede i 10. graviditets uge. Stadig endnu 29 uger tilbage, før din lille baby melder sin ankomst. Få mere at vide om, hvad der sker i denne uge.

30. november 2017

BABYENS UDVIKLING

Din baby begynder virkelig at ligne et lille menneske. Dens ansigt ligner endelig et ansigt, med alting på plads. Hovedet er stadig meget stort, meget større end resten af kroppen. Men nu kan den selv dreje det. Kroppen har masser af muskler, og babyen kan vifte med arme og ben, dog ikke bevidst. I dens mave begynder den overdimensionerede lever at danne de røde blodlegemer. Hjernen fortsætter med at vokse med nerveceller, der mangedobles eksponentielt for at danne de forskellige neurale kredsløb. De vil nå op på et helt utroligt antal på 12-14.000.000.000 i uge 18! Dette antal vil falde, hvilket det formodes at gøre, når dit barns hjerne er fuldt udviklet omkring 18 års alderen.

DIN KROP

Du hoppede af glæde over graviditeten for en halv time siden, og nu er du dybt bekymret? Ja, humørsvingningerne i det første trimester kan være ret voldsomme. Hvis du har lidt meget af humørsvingninger eller har haft det dårligt, er der gode nyheder til dig. Det vil snart gå over. I 2. trimester, som begynder inden længe, får du igen en bedre hormonbalance. Det er her, de fleste mødre oplever en følelse af ro og velvære.

ERNÆRING

I denne uge vil vi henlede din opmærksomhed på det gode, gammeldags protein. Får du protein nok hver dag? Protein er meget vigtigt både for dig og for din baby, der vokser inde i din mave. Protein hjælper med at transportere næringsstoffer rundt i kroppen og opretholde sunde knogler, og det understøtter den sunde udvikling og vedligeholdelse af muskelmassen.  Protein findes i fødevarer af både animalsk og vegetabilsk oprindelse. Animalske proteiner er rige på alle de aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og er derfor meget vigtige i vores kost.

Ingen enkelt fødevare af vegetabilsk oprindelse, med undtagelse af sojabønner, indeholder alle de vigtige aminosyrer. Vegetarisk kost kan indeholde vegetabilske proteinkilder i form af sojabønner og andre bælgfrugter og nødder samt i form af proteiner fra mejeriprodukter og æg, hvis disse fødevarer indgår i kosten. Husk at fortælle det til din læge, hvis du er vegetar eller veganer. Husk det anbefalede daglige indtag af 40-50 mg jern fra denne uge og i resten af din graviditet.

TIPS

Der er blevet spurgt, om gravide kvinder over 35 år skal være særligt forsigtige. Svaret er:

Egentlig ikke. Men omvendt, jo ældre du er, når du bliver gravid, jo højere er risikoen for, at der opstår kromosomproblemer hos din baby. Derfor er lægerne mere opmærksomme på dig og dit ufødte barn, når du er over 35, end hvis du er yngre. Tal med din læge eller jordemoder, hvis du er bekymret.

Læs mere om kost på altomkost.dk

Læs mere

Vælg en specifik uge

Min Nestlé Club

Det er vidunderligt at være forældre til et lille barn, men det er også ensbetydende med udfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du tips og idéer, der er tilpasset efter dit barns alder og unikke rabatter og tilbud.

  • Personlig indhold skræddersyet til dit barns alder
  • Rabatter og tilbud

Bliv Medlem

Relateret indhold