Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X
Week 3

Uge 3 - Din babys og krops udvikling, ernæring og tips

Du står lige ved rejsens begyndelse. Du kan ikke se noget endnu, men det betyder ikke, at der ikke sker en hel masse.

30. november 2017

BABYENS UDVIKLING

Din babys hjerte slår allerede! Som blot et lillebitte frø består fosterskiven, som er din baby lige nu, allerede af tre lag celler, der senere danner babyens forskellige kropsdele. Og naturen er helt utrolig. Det inderste lag, endodermen, er ophav til fordøjelseskanalens organer, leveren, bugspytkirtlen og organerne i åndedrætssystemet. Det yderste lag, ektodermen, danner nervesystemet og dets forskellige organer samt hud, negle og hår. Det tredje lag, mesodermen, danner det meste af skelettet, hjertet, urinrøret og kønsorganerne. I midten af mesodermen findes rygstrengen (notochorden), som er babyens midlertidige rygrad, og hvoraf centralnervesystemet, hjernen og hovedet senere vil blive dannet. Dens diameter er omtrent den samme som diameteren af et menneskehår!

DIN KROP

Du ved det ikke endnu, men du er rent faktisk gravid. Tillykke! Et vidunderligt eventyr skal til at begynde - ét af de bedste i dit liv. Der er selvfølgelig ikke noget at se endnu, men det varer ikke længe.

ERNÆRING

Det er mere vigtigt end nogen sinde før, at du passer på dig selv, og hvad du spiser. Det første spørgsmål, der dukker op, er “Skal jeg spise for to?” Nej, gravide kvinder behøver ikke at “spise for to”, det vil sige dobbelt så meget som de normalt spiser. Det anbefales at få 100 kalorier mere per dag i starten af graviditeten. Dette svarer til 2 stykker frugt eller 1 gulerod + 1 glas mager mælk eller 1 æg. Du skal vælge fødevarer af høj kvalitet, som indeholder alle de vigtige næringsstoffer. Supervigtigt for fosterets udvikling er folat eller folsyre, der findes i grønbladede grøntsager, og zink, der bl.a. findes i fuldkorn. Helt grundlæggende er det, der er godt for din baby, sandsynligvis også godt for dig. Gravide kvinder skal have 400 mikrogram folinsyre om dagen frem til 12. graviditetsuge og 10 mikrogram D-vitamin gennem hele graviditeten. Ligeledes ½ liter magert mælkeprodukt. Alternativt tilskud af calcium hver dag.

TIPS

Nogle fødevarer bør helt undgås under graviditeten. På grund af den mulige tilstedeværelse af toksiner kan rå fisk udgøre en risiko for fosteret. Overvej et midlertidigt farvel til sushi, sashimi og rå laks. Gravide kvinder frarådes at spise mere end 1 dåse tun om ugen, da kviksølv kan skade fosterets udvikling og barnets hjerne.
Dioxin påvirker fosterets udvikling. Det anbefales derfor, at gravide kvinder spiser højst 125 gram laks - én gang om måneden.
Gravide kvinder bør højst drikke tre kopper kaffe om dagen og bør begrænse indtagelsen af andre drikke, der indeholder koffein, såsom te og sodavand som f.eks. cola.
Store mængder lakrids kan forårsage ødem og forhøjet blodtryk, og det anbefales derfor, at gravide kvinder spiser højst 50 gram lakrids om dagen.
Gravide kvinder bør også undgå at spise store rovfisk, da de kan indeholde store mængder kviksølv.
Lever og leverolie kan indeholde store mængder A-vitamin, som kan forårsage fostermisdannelser. Undgå derfor disse to fødevarer.

Kød og fjerkræ, der ikke er gennemstegt, kan også indeholde bakterier, der kan skade dit barns udvikling. Vask dine grøntsager grundigt og undgå desuden mayonnaise, salatdressing og andre dressinger lavet af rå æg.

Gravide kvinder frarådes at drikke ikke-pasteuriseret mælk og spise bløde oste fremstillet af ikke-pasteuriseret mælk på grund af risikoen for, at disse fødevarer indeholder bakterien Listeria monocytogenes.
Pasteuriseret mælk burde ikke indeholde denne bakterie.

Læs mere om kost på altomkost.dk

Læs mere

Relateret indhold
Andre forældre har anmeldt denne artikel 0/5
avatar
Søg

Stadigvæk ikke fundet
Hvad du leder efter?

Prøv vores nye smarte søgningsmaskine. Vi vil altid have noget nyt for dig.