Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikel
X

Uge 4 - Din babys og krops udvikling, ernæring og tips

 

Nu er der næsten allerede gået en måned! Der sker en hel masse inde i din krop i denne uge.

30. november 2017

BABYENS UDVIKLING

Din baby begynder at gøre sig klar til en fantastisk rejse – ægcellen har sat sig fast i livmoderen, fostervandet og moderkagen er ved at blive dannet, og det befrugtede æg er vokset til hele 0,2 mm i diameter!  Denne uge er også en vigtig milepæl i fosterets udvikling: Begyndelsen af det, der kaldes for organogenese (organdannelsen), hvor mange indre organer og blodårerne begynder at tage form. I slutningen af den 4. uge ligner din baby et lille bitte komma, der flyder i fostervandet, og kredsløbet mellem foster og moderkage er etableret og fungerer. Det er forbløffende: Siden befrugtningen er din babys vægt blevet 10.000 gange større!

DIN KROP

Fire uger efter din sidste menstruation er du i 4. graviditetsuge. Det fantastiske lille frø er blevet til en prik, og den første celle har delt sig hundredvis af gange. Den bevæger sig fra dine æggeledere og ind i din livmoder. Når den har fundet sig et dejligt, rart sted, graver den sig vej ind og sætter sig fast. I det øjeblik frigives der en hel masse hormoner. Hormonerne er meget vigtige for dit barn og sørger for, at det får alt, hvad det har brug for til at vokse. Disse hormoner forhindrer også, at du får menstruation, mens du er gravid, og de hjælper også med at danne moderkagen. Hvad gør moderkagen? Den leverer ilt og næringsstoffer til fosteret og beskytter det mod mange bakterier og forurenende stoffer. Men ikke alle – hvis du endnu ikke er holdt op med at ryge, så er det nu på tide at gøre det! (Det gælder også faderen!)

ERNÆRING

Alle siger, at man skal “spise sundt”, når man er gravid. En god tommelfingerregel er at fokusere på kvalitet – det vil hjælpe dig med at få gode vaner tidligt i din graviditet. Du skal også fokusere på at være særlig omhyggelig, når du tilbereder din mad, for at undgå risikoen for fødevareforgiftning, både for dig og din baby. Gennemsteg og -kog altid dit kød og undgå rå fars. Vask hænderne grundigt, efter du har arbejdet i haven eller fodret dine kæledyr, og inden du laver mad, og sørg for at skylle frugt og grøntsager meget grundigt. Sørg for, at temperaturen i dit køleskab er tilstrækkeligt lav. Den ideelle temperatur er 3-5 grader celsius. Med lidt forsigtighed kan man komme langt og sikre, at du og din baby har det godt!

TIPS

Er det en god idé at tage vitamintilskud under graviditeten?

Det anbefales at tage et dagligt tilskud af 400 mikrogram folsyre fra graviditeten planlægges og frem til og med 12. graviditetsuge samt 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten. Desuden anbefales 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge samt 500 mg kalk dagligt, hvis du ikke får ½ l mælkeprodukt om dagen. Pas på: Lad være med at lege apoteker! Tag ikke større doser kosttilskud end anbefalet.

Har du for resten været hos lægen? Ved den første lægekonsultation mellem uge 6 og 10 vil din forventede terminsdato blive fastlagt, og du vil få udleveret din vandrejournal. Næste dato gælder nakkefoldsscanningen af dit barn på hospitalet mellem uge 11 og 13..

Læs mere om kost på altomkost.dk

Læs mere

Vælg en specifik uge

Min Nestlé Club

Det er vidunderligt at være forældre til et lille barn, men det er også ensbetydende med udfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du tips og idéer, der er tilpasset efter dit barns alder og unikke rabatter og tilbud.

  • Personlig indhold skræddersyet til dit barns alder
  • Rabatter og tilbud

Bliv Medlem

Relateret indhold